PROJEKT
STALL 43

EN VECKA I ROSLAGEN


FÖR BARN OCH UNGDOMAR MED EN AUTISMSPEKTRUMDIAGNOS OCH DERAS FAMILJER/ANHÖRIGA


PROJEKTET "EN VECKA I ROSLAGEN" 2017 ÄR FULLTECKNAT. DET GÅR BRA ATT GÖRA EN INTRESSEANMÄLAN TILL SOMMAREN 2018!

STALL 43 är en hästverksamhet på Solvalla som inriktar sig på trav för barn och ungdomar med Autism. 

Nu utökar vi vår verksamhet genom att erbjuda familjer att spendera en vecka med djur och natur i vackra Roslagen.

Familjer/ensamstående som har barn med en Autismspektrumdiagnos är välkomna att tillbringa en vecka på vår gård i Nyckelby/Lohärad utanför Norrtälje. Hela familjen, hur den än ser ut, är välkommen.

Vi tar emot två familjer samtidigt, boende i varsin av våra två gäststugor. I stugorna finns allt för att rå sig själv. Vi finns såklart tillgängliga. Gårdens pool, bastu och SPA-bad står till förfogande vissa tider under dygnet, när får ni veta under informationskvällen. På gården finns en stor gräsplan som är perfekt för spel/lek, här finns också studsmatta. Vill man bada i sjö så kan man ta en cykeltur till mindre badsjö eller så tar man bilen ca 5 km och badar i stora Erken. Vackra Norrtälje är en pittoresk och vacker sommarstad som ligger en mil bort. Gården är omgiven av vacker Roslagsnatur att ströva runt i. Lohärad är en levande landsbygd där det är gott om loppisar och auktioner under sommarmånaderna och i närheten finns bland annat Norrtelje Brenneri och ett Rökeri.

DJUREN

På gården finns vår hund Cosmo, katten Maskot, nio hönor och en tupp. Vi har tre hästar; Cobran, Ma Dicken och Turner. Deras hagar ligger inte långt ifrån husen, så det är lätt att njuta av dem på nära håll. Alla som vill får vara med vid utfodring och vara med i stallet när vi tar in och sköter hästarna.

Det finns möjlighet att boka in tider för att köra/rida. Det tillkommer en extra avgift för det (se nedan).

STUGORNA

STORSTUGAN är 60 kvm, nyrenoverad med full köksutrustning, vedspis och utomhusgrill. Det finns WC, dusch och tvättmaskin. Det är modern standard i denna stuga som är i två plan, köks och allrum nere och TV-rum/sovplatser uppe.

LILLSTUGAN är en charmig liten stuga på ca 30 kvm. Här finns full köksutrustning, vedspis och utomhusgrill. WC och dusch ligger i byggnaden ca 15 m bredvid. Den här stugan är mindre och enklare standard men har hög mysfaktor med vacker utsikt över en av hästhagarna. Här finns fyra bäddar men även ett sovloft med två bäddar.

VÅR TANKE

Det är meningen att varje familj är helt självständig i sin stuga. Första kvällen bjuder vi på grillat och berättar om gården och omgivningarna. Vår förhoppning är att ni ska känna att ni kan vara precis som ni vill. Vi har själva en flicka, Mimi 16 år, som har Autism. Vi vet hur viktigt det är att kunna slappna av och omge sig med personer som är toleranta, har kunskap och framförallt förståelse. Här visar vi stor respekt och lägger all prestige åt sidan. Vi hoppas att det här ska bli en skön och avkopplande vecka för alla med möjlighet att komma nära natur och djur.

PRISER

Vi arbetar på att med hjälp av sponsorer subventionera priserna för att ge alla möjlighet!

En vecka

WILLASTUGAN/STORSTUGAN                                       4000 kr

COSMOSTUGAN/LILLSTUGAN                                        3000 kr

Man tar med sina egna lakan och handdukar och ansvarar för städning vid hemfärd.

MOT BESTÄLLNING FINNS

Underlakan – påslakan -örngott: 100 kr/set

Liten handduk- badhandduk: 50 kr/set                                        

Städning: 500 kr

 

KÖR OCH RIDLEKTIONER

Vi erbjuder lektioner för både små och stora, enstaka lektion eller en inplanerad minikurs.

ENSTAKA LEKTIONER

Lektionen är en timme, då vi gör i ordning hästen och förbereder den för att köras eller rida. Beroende på hästvana så avgör vi hur självständig man är med hästen. Det går bra att vara helt nybörjare.

Pris: 400 kr

MIMIKURS

Kursen är på fyra ggr. En timme/gång. Vi har en genomgång innan första lektionen vilken häst/hästar man ska ha, vad man vill med kursen och hur vi lägger upp den.

Pris: 1200 kr

PONNYRIDNING FÖR DE MINSTA

Vi erbjuder också ponnyridning med hästförare, för de mindre att prova på.

Pris: 15 min/30 kr

Det finns säkerhetsväst och hjälm för alla att låna.

Alla priser (för stugan och hästaktiviteter) är med reservation för eventuell högre avgifter om vi inte lyckas få ihop de sponsorbidrag vi budgeterat för. Information om ändrade priser kommer att ges i god tid. Man har självklart rätt att avboka sin inplanerade vecka om priset blir förändrat och man tycker priset är för högt.

 

ANMÄLAN

Vi tar emot 10 familjer under sommaren 2017.

Incheckning sker på söndagar från kl. 15. Utcheckning kl.12 

 

2- 9 juli                                STORSTUGAN                    LILLSTUGAN

9-16 juli                       STORSTUGAN                    LILLSTUGAN

16-23 juli                             STORSTUGAN                    LILLSTUGAN

23-30 juli                      STORSTUGAN                    LILLSTUGAN

30juli-6 augusti            STORSTUGAN                    LILLSTUGAN

VI BEHÖVER VETA

• Ålder på barnet som har en diagnos och hur många på ett ungefär ni tänkt komma (det gör inget om ni ändrar antal senare).

• Vilken vecka ni helst önskar komma, om det är någon vecka som absolut inte fungerar och om ni önskar bo i Lillstugan eller Storstugan.

ANMÄLAN- då vi har stor efterfrågan på platser så är det bra om man hör av sig så fort man kan. Det är först till kvar som gäller. Sista anmälningsdag är dock 15 januari 2017.

Skicka din anmälan till stall43trav@gmail.com

Vi skickar bekräftelse och förslag på vecka och stuga inom två veckor efter sista anmälningsdag. I bästa mån tillgodoser vi era önskemål och sätter ihop familjer så gott det går. När ni fått bekräftelse av oss behöver vi svar inom en vecka om ni vill ha er plats. För de familjer som inte får plats denna gång gör vi en ”väntelista” till nästa sommar och erbjuder i första hand er platser sommaren 2018.

INBETALNING

Inbetalningen kommer under mars 2017. När den är gjord, senast 15 april, är anmälan bindande och vi kan endast vid sjukdom återbetala avgiften.

VI HÄLSAR ER VARMT VÄLKOMNA TILL EN SKÖN SOMMARVECKA I ROSLAGEN!

Cissi & Johnny

STALL 43 I NYCKELBY

Nyckelby 45/ Lohärad

761 72 Norrtälje

Tel: 070-33 22 369
"TRAV FÖR UNGDOMAR MED ASPERGER"


Är ett pågående projekt  för fem ungdomar sponsrat av ATG.

Solvalla sponsrar genom att låta oss vara i Stall 43 och ha full tillgång till Solvallas fina anläggning.

Att lära sig köra och hantera häst, med alla moment det innebär kan skapa en miljö där det är möjligt att bibehålla motivation och fokus.
 
Det är ofta svårt att finna aktiviteter som möter dessa ungdomars behov och som samtidigt upplevs som meningsfulla och lustfyllda.
 
I stallet finns en förutsägbar struktur utifrån ett säkerhetstänkande för både människa och häst.
 
Var sak har en given plats och rutinerna kring hästen är fastlagda och skapar en grundläggande trygghet.
 
Att köra en häst kräver mycket av kusken som måste känna in och kommunicera med sin häst.
 
Man måste ha tillit till hästen framför sig då den möter allt innan man själv gör det. Man måste lära sig att vara lyhörd och läsa hästens signaler.
 
Att lära sig kommunicera med en travhäst, som är stor, stark och lite skrämmande, kan ge både ökad självkänsla och självförtroende.
 
 
 


                                           Ma Dicken och Rebecca på Elitloppsbanan!                                                                                                                                                                                                     Albin och Cobran på körplan
                                                                                                                                    


Hos oss finns lång erfarenhet och kunskap av hästar och trav och ett högt säkerhetstänkande.

Vi har kompetens och erfarenhet att möta barn/ungdomar med en autismspektrumdiagnos.
 
Beroende hur mycket stöd eleven behöver så kan vi som personal reglera alltefter hur mycket vi ser att eleven kan delta på ett självständigt sätt,
 
på så sätt anpassas aktiviteten individuellt till varje elev.
 
Tid och tillgång till vuxna är det ofta brist på för de flesta ungdomar,
 
särskilt utsatt blir då en skörare grupp som ungdomar med en Autismspektrumdiagnos i det här fallet Asperger.
 
Det finns en press på resultat och prestation som präglar större delen av vårt samhälle, där effektivitet och resultat går före det individuella personliga välbefinnandet.
 
Den här gruppen ungdomar kan inte pressas in i en yttre form på det viset.
 
Här måste visas hänsyn och respekt till varje enskild individ och anpassa inlärning för att skapa en sund utveckling.
 
För oss är det därför av stor vikt att ge den här gruppen utrymme och tid att skapa goda relationer med oss som personal,
 
att bygga upp ett förtroende som skapar trygghet för individen som gör det möjligt att på ett genuint sätt grundlägga kunskap och känsla.
 
Vi vill att Stall 43 ska vara en fristad för de som kommer till oss. Att man i lugn och ro ska få lära känna hästen genom att känna sig delaktig,
 
ha tillgång till och utforska den och alla momenten både i stallet och när vi kör. 
 
En aktivitet som inte bara pågår här och nu utan som sträcker sig utanför det som upplevs på plats, något att ta med sig inombords och att växa i som person.


                                              
Albin gosar med Cobran                                                                                    Olivia tömkör Cobran  Mimi                                          Turner, Ma Dicken och Olivia                                            Alina                                         Olivia                                                            Olivia
                                                           Cobran och Albin                                                                                       Axel, Ma Dicken och Rebecca