DELTAGANDE & INFO


STALL 43
KONTAKTA OSS:

CISSI SKOGH 070-33 22 369  JOHNNY KARLSSON 070-605 99 73
stall43trav@gmail.com

STALL 43 ÄR EN IDEELL FÖRENING MED INRIKTNING PÅ TRAV.  TILLSAMMANS MED VÅRA HÄSTAR VÄNDER VI OSS TILL PERSONER MED AUTISMSPEKTRUMDIAGNOS. 

Vi vill hälsa dig välkommen till Stall 43 som ligger alldeles utanför Solvallas stallbacke.

Stallet har vi alldeles för oss själva, vilket betyder att det är lugnt och skönt. Det är ett slitet men charmigt ”stadsstall” med klotter på fasaden och Brommas flygplats inte långt ifrån. Men ändå som en oas centralt i Stockholm med Bällstaån, hästhagar och skogsslingan alldeles utanför. Vi hoppas att du ska trivas här tillsammans med oss och våra fina hästar Cobran och Ma Dicken och Turner.

Det finns fikarum och toalett i stallet. Vill man byta till stallkläder när man kommer hit så går det bra.

Första gången så får du göra dig bekant med stallet och hästarna. Vi kollar också in omgivningarna och vart vi kommer att hålla till när vi kör.

Välkommen!

Cissi & Johnny

                                                                                                                                                        
HITTA HIT:

Stall 43 ligger precis utanför Solvallas stallbacke.

Med bil åker man Ulvsundaleden och tar av vid Solvallas Stallområde. Fortsätter rakt fram, förbi Solvallas stallbacksentré, efter en bit kommer ett rött ridhus på höger sida, efter det ligger Stall 43, det går bra att parkera utanför.

T-bana Rissne. härifrån är det en promenad på 10-15 min. gå mot Ulvsundaleden, det är delvis skyltat mot Solvalla, fråga någon annars vilket håll Solvalla ligger. Följ gångvägen under Ulvsundavägen, rakt fram förbi Stallbacksentrén. fortsätt en bit och du ser ett rött ridhus på höger sida, efter det ligger Stall 43.

Pendel Spånga- buss 112 till Ankarstocksvägen. gå Ankarstocksvägen upp för backen förbi ett dagis, nedför backe och över lilla bron vid Bällstaån, snett till vänster ser du ett rött ridhus, och bredvid det ligger Stall 43.

Buss 112 går också från Alvik.

ADRESS:
Stallet har ingen egen adress men åker ni färdtjänst och ska uppge en adress så är det KÖRSVENSVÄGEN 16, som ligger ca 50 m från stallet.Vi som driver Stall 43 Cissi Skogh och Johnny Karlsson. 
Förutom att vi tillsammans arbetar i stallet med våra deltagare har jag hand om det administrativa och är kontaktperson. 
Johnny är den som är ansvarig för att material, stall och anläggning fungerar. 
STALL 43 är en helt fristående verksamhet som startades år 2012. 
Rebecca Holmström började hos oss som deltagare och fick efter gymnasiet arbetsplatsträning hos oss. Hon är sedan mars 2016 anställd av föreningen. 
Förutom att göra de sedvanliga stallsysslorna så är Rebecca med när vi har deltagare, hon är en inspiration och fin förebild. 

Lite om vår bakgrund 
Johnny arbetar sedan många år med anläggningen på Solvalla. Hans hästvana är lång och gedigen och tog sin början på Gotland där han kört ponnytravare sedan 12-års ålder. Han har haft många travhästar under åren. Mitt hästintresse började som sexåring i ridskola och fortsatte som 10-åring i ett travstall. Hästarna och travet blev en stor del av min uppväxt. Jag har sedan 2002 arbetat i olika Hästunderstödda projekt, både med vuxna och barn. 
På grund av eller tack vare min dotters Autism och utvecklingsvariant, har jag under många år samlat på mig kunskap och mycket erfarenhet om Autism. Jag har också skaffat mig ovärderliga lärdomar genom att arbeta i olika hästprojekt med barn som har autism. 
2012 tog jag och Johnny beslut om att prova bedriva verksamhet för barn och ungdomar med Autismspektrumdiagnos på Solvalla med vår travhäst. Vi blev sponsrade med stall av Solvalla och ATG gick in och sponsrade deltagaravgifter med mera. Det visade sig vara väldigt lyckat, vi utökade med ytterligare två hästar. Efterfrågan är stor.

 
Det ligger oss varmt om hjärtat att kunna kombinera vårt intresse och vår kunskap om hästar med att arbeta med de 
mest fantastiska barn och ungdomarna. 
Vi vill att STALL 43 ska vara en fristad man kommer till för att trivas, känna sig trygg och växa, utan att känna orimliga krav och stress.  
 
 
 
Upplägg på stallvistelsen för våra deltagare 
Stallvistelsen sker under dagtid. Någon gång mellan 9-16. En fördel eftersom vi anser att det kan vara svårt att ladda om efter en skol/arbetsdag. Responsen är positiv från föräldrar. Har man ett barn med behov av extra stöd så har man ofta tidsbrist och är hårt pressad med att hinna allt som det är. Att lägga aktiviteten under skoltid har hittills varit positiv från skolans rektorer.  

Som deltagare kommer man en i taget, vi vill skapa en trygghet och att du som deltagare får lära känna personal och hästarna i lugn och ro. I stallet finns en struktur och miljö som är tydlig. Vi bemöter varje deltagare utifrån den unika personen de är. Att deltagandet ska vara långsiktigt minst en termin gärna längre är en viktig del i helheten. Vi vill ta bort onödig stress och för högt ställda krav. Vi arbetar mycket med att lägga kraven på en för deltagaren rimlig nivå. Vårt mål är att du ska vilja komma hit, känna dig trygg, omtyckt, tycka det är roligt och i längden växa i din självkänsla. Vad man som deltagare tycker är kul och vill/behöver utveckla är väldigt individuellt. Det är viktigt att känna att man lyckas. 

Vi ser gärna att vi har en öppen dialog med föräldrar/anhöriga och ibland skola eller annan omsorg för att om det behövs hitta rätt stöd och vägledning för våra deltagare. 

Vi ägnar mycket tid åt hästskötsel, hästhantering och lär oss om hästens utrustning. Vi pratar om och tränar på hur man kommunicerar med hästen i stallet och när vi arbetar med den utanför. Man får själv prova sig fram och känna sig för, våga utforska stallmiljön och hästarna för att hitta den rätta känslan.  

För förälder/anhörig som är med har vi ett fikarum. Vissa föräldrar väljer att ha dator med och arbeta. Vi vill att föräldern/anhörig ”håller sig undan”. Det är viktigt att vår deltagare får känna sig självständig med oss i stallet. De här ungdomarna är ofta mycket beroende av stöd från föräldrar/anhöriga vilket är självklart och i vissa situationer ett måste. Men här i stallet finns möjlighet även för våra yngsta deltagare att träna självständighet, men ändå tryggt att veta att någon nära finns i fikarummet. En del av våra äldre ungdomar kommer till stallet på egen hand. 

Lite om vårt tänk 
Grundstenen är att få våra deltagare trygga med oss, hästarna och miljön. Det finns en viktig pedagogisk bit att vara följsam men ändå leda aktiviteten framåt så att den är lustfylld men på samma gång utvecklande. Johnny och jag utvärderar löpande varje deltagare och om hur vi ska gå vidare. Vi har hästen i fokus och riktar uppmärksamheten på den. På så sätt har man en gemensam nämnare att prata om och att utgå från. Vi kan prata om hur hästen mår för dagen, olika känslor som den har och hur den visar det.  

Vi strävar efter att hitta en balans i att vara bekväm och trygg i nuet men samtidigt våga utmana rädslor och svårigheter för att inte stanna kvar i låsta lägen. Det är en utmaning som är viktig för oss. Vi har stor öppenhet för dagsform på både deltagare och hästar. Hästen i sig frammanar, på ett naturligt sätt, att man som individ är närvarande, fokuserad och i nuet. Det skapar en unik situation.  
 
Att våga ta ansvar och vara tydlig i sin kommunikation med hästen kan vara svårt men är en viktig bit. Det pågår en ständigt samspel mellan kusk/ryttare och häst som kräver koncentration och uppmärksamhet. Att vara mjuk och fin i sin kontakt med hästens mun är viktigt. Travhästar kan också bli laddade och starka då måste man våga hålla emot och kontrollera situationen. Det är en utmaning, något att lära sig och att växa av.  Vårt mål är att våra deltagare ska känna sig trygga och att stallvistelsen här hos oss ska kännas rolig och meningsfull på plats men också något man kan bära med sig inombords och växa i som person. 
 
Priser 
Subventionerade priser: 300 kr/tim.  
Vi har ett antal subventionerad platser, det är stor efterfrågan på dessa platser. Vi arbetar ständigt för att föreningen ska få mer bidrag, stöd och sponsring för att kunna erbjuda fler deltagare ett subventionerat pris. 

Icke subventionerade priser: 750 kr/tim med en personal. 1 250 kr/tim med två personal  

Stallvistelsen är en timme. Det går bra att vara en personal men i vissa fall då vi ska köra i skogen och på travbanan behöver vi vara två stycken för att ha ett bra säkerhetstänk. 
Behöver man ha sin assistent med går det såklart mycket bra. 

Vi försöker i den mån vi kan hitta sponsorer eller andra instanser som kan subventionera vår verksamhet. Vi är tacksamma om intresserade vill hjälpa oss att vända sig till berörda LSS-handläggare, försäkringskassa, fonder m.m. för att söka stöd i att finansiera ett deltagande.


MÅL 


 Att du som deltagare får det stöd du behöver samtidigt som du får visa vad du går för utifrån din förmåga och ditt intresse.

Att du som deltagare ska känna sig trygg här hos oss. 

Stallvistelsen ska kännas lustfylld på plats men också något man kan bära med sig inombords och växa i som person.

CISSI & JOHNNY
Cecilia Skogh • Körsvensvägen 2a •163 43 Spånga • tel. 070– 33 22 369 • stall43trav@gmail.com • www.stall43.se